Kirja-arvostelut · Kirjalliset

Abigail Tarttelin: Golden Boy (2013)

Abigail Tarttelin: Golden Boy; Weidenfeld & Nicolson, 1. p. (2013), kovakantinen, 409 s.

”Max Walker is the golden boy. He is the perfect son, the perfect friend and the perfect crush for the girls at his school. He’s attractive, he’s intelligent, he’s athletic. He’s even nice to his little brother. Max is going to pass his exams with flying colours. He’s going to make his parents proud.

”Max Walker has a secret. If his secret gets out, his perfect life will be blown apart. The concequences are unimaginable. But someone knows his secret, someone close to him. And that person must not be trusted because he could do great damage to Max. In fact he’s already started…”

Vaikka takakansiteksti yrittää olla salamyhkäinen, paljastan kuitenkin, että päähenkilö Maxin salaisuus on, että hän on intersukupuolinen (linkin takana lisätietoa aiheesta). Tarinan alussa hän joutuu lapsuudenystävänsä raiskaamaksi, ja kirja keskittyy pitkälti siihen, miten Max käsittelee tätä kokemusta sekä siihen liittyen myös intersukupuolisuuttaan, jota hän ei oikeastaan ole joutunut pohtimaan ikinä aikaisemmin. Suosittelen jättämään kirjan väliin, jos kokee lainkaan, että seksuaalisen väkivallan tarkka kuvailu voisi ahdistaa.

Tarinassa on useita minäkertojia: Maxin lisäksi kertojina toimivat hänen kolme perheenjäsentään, lääkärinsä sekä koulutoverinsa Sylvie. Monet kirjan lukeneet eivät ole pitäneet useiden näkökulmien käytöstä kerronnassa, mutta mielestäni jokainen kertoja tuo tarinaan jotain, mitä ei voisi välittää pelkästään Maxin näkökulman kautta. Maxin käytöshäiriöistä kärsivä, laiminlyödyksi itsensä tunteva veli, hysteerinen äiti ja parlamenttiin pyrkivä, työhönsä hukuttautuva isä valottavat näkökulmissaan Walkerien perhesuhteita sekä Maxin lapsuutta. Lääkärin avulla lukijalle esitellään intersukupuolisuutta lääketieteellisestä vinkkelistä, ja Sylvien näkökulma taas kertoo, mitä Maxista ajatellaan koulussa, jossa kukaan ei tiedä tämän salaisuudesta.

Siinä mielessä useiden näkökulmien käyttöä kritisoineet ovat oikeassa, että lukiessani minustakin tuntui monesti siltä, että näkökulma vaihtuu liian usein tai että niitä on yksinkertaisesti liian monta. Pirstaleinen kerronta myös syö mahdollisuutta syventyä yksittäisiin hahmoihin, joten monet heistä ovat yksiulotteisempia kuin olisin toivonut. Erityisesti Sylvien hahmo jää etäiseksi ja kiiltokuvamaiseksi eikä kirjan romanttinen sivujuoni näin ollen tunnu kovin uskottavalta tai kiinnostavalta. Max sekä hänen veljensä ja äitinsä ovat sen sijaan hyvin kirjoitettuja. Kaiken kaikkiaan näkökulmien vaihtelu on mielestäni siis perusteltua mutta puutteellisesti toteutettua.

Metron tekstaripalsta 10.6.2016
Jos en olisi lukenut Golden Boysta hyviä arvosteluja netissä, en varmastikaan olisi pelkän kannen ja takakansitekstin perusteella valinnut sitä luettavakseni. Takakansiteksti on niin ympäripyöreä, ettei se kerro potentiaaliselle lukija oikeastaan yhtään mitään. Rikkaiden pentujen salaisuuksista kertovat kirjat eivät yleensä ole kovin korkealla ainakaan minun listallani. Kansikin on ruma kuin mikä eikä muutu ainakaan miellyttävämmäksi, kun tajuaa, että siinä on käytetty punaista ja sinistä juuri sen takia, että ainakin länsimaissa nämä värit ovat vahvasti sukupuolitettuja. (Fun fact: valitin juuri tästä asiasta Instagramissa jonkin aikaa sitten, ja kirjailija itse tuli kommentoimaan, ettei myöskään pitänyt näiden värien käytöstä kannessa.)

Golden Boy on kerronnan puutteista huolimatta hyvä kirja. Tarina on vaikuttava, koskettava ja pitää otteessaan loppuun asti. Se on pääosin hyvin rytmitetty, mutta voin kyllä kuvitella, että jos ei pidä Tarttelinin tyylistä, saattaa toivoa pientä tiivistämistä ja rönsyjen karsimista. Kirja käsittelee intersukupuolisuutta mielestäni hienosti sekä intersukupuolisen yksilön itsensä että hänen läheistensä näkökulmasta ja tuo ylipäätään esille binääriseen sukupuolijärjestelmään sekä biologisen sukupuolen korostamiseen liittyviä ongelmia.

Arvio: ****

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Abigail Tarttelin: Golden Boy (2013)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s