Kirjailijat · Kirjalliset

Kirjailijaesittely: Jandy Nelson

The Sky Is Everywhere; Walker Books, 3. p. (2015), pehmeäkantinen, 320 s. | I’ll Give You the Sun; Walker Books, 1. p. (2015), pehmeäkantinen, 432 s. Teokset julkaistu alunperin Yhdysvalloissa Dial Booksin kustantamina vuosina 2010 ja 2014.

Kuuntelin tällä viikolla töissä ollessani kummatkin Jandy Nelsonin kirjat enkä pysty juuri nyt erottamaan niitä päässäni, joten halusin käsitellä niitä samassa blogikirjoituksessa. Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun luen kyseiset kirjat, joten arvostelun kirjoittaminen ei tuntunut luontevalta. Tämän takia ajattelin, että voisin ennemmin kirjoittaa kirjailijaesittelyn, jossa esittelen lyhyesti kirjailijan ja hänen tuotantonsa. Tässä voisi olla aihetta pidempäänkin juttusarjaan, jossa esittelisin lempikirjailijoitani aina, kun satun lukemaan uudestaan heidän teoksiaan.

Jandy Nelson (1965-) on yhdysvaltalainen nuortenkirjailija, jolta on tähän mennessä julkaistu kaksi teosta: The Sky Is Everywhere (2010) ja I’ll Give You the Sun (2014). Hän kirjoittaa parhaillaan kolmatta kirjaansa, jonka on tarkoitus ilmestyä vuonna 2017 (eli mielestäni ei tarpeeksi pian). Ennen kirjailijaksi ryhtymistään Nelson opiskeli kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista useissa eri yliopistoissa ja työskenteli vuosia kustannusalalla.

”And that’s when it hits.

Without the harbor and mayhem of Toby’s arms, the sublime distraction of Joe’s, there’s only me.

Me, like a small seashell with the loneliness of the whole ocean roaring invisibly within.

Me.

Without.

Bailey.

Always.”

The Sky is Everywhere (2010) kertoo 17-vuotiaasta Lennie Walkerista, joka yrittää päästä yli isosiskonsa Baileyn kuolemasta yhdessä isoäitinsä, enonsa ja siskonsa poikaystävän Tobyn kanssa. Lennie on elänyt koko elämänsä Baileyn varjossa ja joutuu tämän kuoltua miettimään, millainen ihminen hän on ilman siskoaan. Lennie soittaa klarinettia koulunsa orkesterissa, jossa hän tapaa Joen, uuden oppilaan, jolla on häikäisevä hymy ja uskomattomat musiikilliset lahjat. Heillä synkkaa niin hyvin, että Lennien mieltä alkaa kalvaa kysymys siitä, saako hän olla onnellinen, vaikka Bailey on juuri kuollut.

“This is what I want: I want to grab my brother’s hand and run back through time, losing years like coats falling from our shoulders.”

I’ll Give You the Sun (2014) kertoo Noah ja Jude Sweetwinesta, kaksosista, jotka ovat kirjan tapahtumiin saakka aina olleet toisilleen läheisimmät ihmiset maailmassa. Tarina kerrotaan vuorotellen 13-14-vuotiaan Noah’n ja 16-vuotiaan Juden näkökulmasta. 13-vuotiaat Jude ja Noah ovat etääntymässä hitaasti toisistaan, koska ovat alkaneet kiinnostua eri asioista ja kokevat myös joutuvansa kilpailemaan vanhempiensa huomiosta. Kumpikin on myös ensirakkautensa kourissa ja käy läpi rankkoja asioita salassa toisiltaan.

16-vuotiaina Noah ja Jude ovat tuskin puheväleissä ja kumpikin on muuttunut kolmessa vuodessa melkein tunnistamattomaksi. Tarinan vaihdellessa näkökulmien välillä lukijalle selviää vähitellen, mitä kaksosten lopullisen välirikon ja käytöksen muuttumisen takana on. Onko heidän enää mahdollista korjata välejään?

Taide kaikissa muodoissaan on keskeinen osa Nelsonin kirjoja. Lennie rakastaa musiikin lisäksi kirjallisuutta, mikä näyttäytyy pakkomiellettä lähenevänä Humisevan harjun jatkuvana lukemisena sekä Baileyä käsittelevinä runoina, joita hän kirjoittaa ja sirottelee ympäri kotikaupunkiaan. Noah ja Jude taas ilmaisevat itseään erilaisten kuvataiteen muotojen kautta, ja 16-vuotiaan Juden romanttisen kiinnostuksen kohde on intohimoinen valokuvaaja.

Toinen kummassakin kirjassa läsnäoleva elementti on taikausko, joka saanut vaikutteita Nelsonin oman perheen taikauskosta. Lukija saattaa aluksi nyrpistää nenäänsä sellaiselle, mutta mielestäni tällaiset ”kummallisuudet” sopivat näihin kirjoihin, koska niiden tunnelma on muutenkin taianomainen, vaikka kirjoissa ei ole fantasian hiventäkään. Taianomaisuus kumpuaa Nelsonin kirjoitustyylistä, jota ei oikein voi kuvata muuta kuin ylitsepursuavan taiteelliseksi; hän käyttää paljon omalaatuisia kielikuvia, joista monet liittyvät musiikkiin ja taiteeseen. Mielestäni kirjojen kieli on niin kaunista, että minun olisi melkein tehnyt mieli itkeä lukiessani, mutta joillekin kirjat lukeneille ylitsepursuavuus on ilmeisesti ollut liikaa. Parhailla jutuilla on kuitenkin aina myös paljon vihaajia.

Kirjat tunnistaa helposti saman kirjailijan teoksiksi, mikä voi olla häiritsevää, jos lukee ne peräkanaa. Kirjat käsittelevät pitkälti samoja teemoja, kuten menetystä ja itsensä etsimistä, mutta kummankin juoni on aivan omanlaisensa. Suosittelen Nelsonin kirjoja erityisesti ihmisille, jotka pitävät asioiden syvällisestä pohtimisesta, sekä niille, joiden mielestä nykyaikaan sijoittuva, realistinen kirjallisuus on tylsää. Myös musiikin- ja taiteenystävät saavat näistä kirjoista varmasti paljon iloa.

Kirjailijan tietojen lähteenä käytetty Nelsonin omia kotisivuja (http://www.jandynelson.com).

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Kirjailijaesittely: Jandy Nelson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s