Kirja-arvostelut · Kirjalliset

E. Lockhart: We Were Liars (2014)

E. Lockhart: We Were Liars; Hot Key Books, 9. p. (2015), pehmeäkantinen, 227 s.; julkaistu alunperin v. 2014
Todettakoon heti ensin, että korpeaa, etten muistanut ottaa tästä kirjasta ylös sitaattia ennen kuin palautin sen kirjastoon. Kirjan tyyli ei nimittäin sovi kaikille, joten pienen näytteen lukeminen voisi auttaa päättämään, haluaako lukea tämän kirjan. Heti perään myös varoitan, että arvostelujen lukeminen ennen itse kirjan lukemista ei välttämättä toimi tämän kirjan kohdalla, koska spoilerittomatkin arvostelut auttoivat ainakin minua pääsemään kirjan loppuratkaisun jäljille jo melko aikaisessa vaiheessa. Sen jälkeen kirja ei enää tuntunut kovin hyvältä tai vaikuttavalta.

We Were Liars on nuorille suunnattu mysteeritarina, joka sijoittuu rikkaan Sinclairin suvun yksityissaarelle, jolla koko suku viettää kaikki kesänsä. Eräänä kesänä tapahtuu onnettomuus, joka vaikuttaa suvun jäseniin ja heidän keskinäisiin suhteisiinsa rajusti. En aio kertoa juonesta tämän enempää siltä varalta, että joku ei uskonut varoitustani edellisessä kappaleessa.

E. Lockhartin kielenkäyttö on usein metaforista ihan siinä määrin, että monia varmasti alkaa jossain vaiheessa ärsyttää se, että asioita ei sanota suoraan. Toisaalta epämääräinen, runollinen kirjoitustyyli on kiinteä osa kirjaa, ja koin sen lopulta ainoaksi asiaksi, josta pidin kirjassa. Tarina taas tuntuu pirstaleiselta ja joka puolelle levähtäneeltä, mikä muuttuu rasittavaksi viimeistään siinä vaiheessa, jos tajuaa loppuratkaisun ennen aikojaan, kuten minulle kävi.

Haluaisin sanoa hahmoista ehkä vähän enemmänkin, mutta se taas spoilaisi mielestäni liikaa. Tyydyn siis toteamaan, että kirja on niin lyhyt, että hahmoista ei ehdi tulla kovin moniulotteisia, mutta toisaalta kirja on myös niin tarinavetoinen, että moniulotteisia hahmoja ei oikeastaan edes tarvita. Hahmojen parempi kehittely olisi kuitenkin voinut lievittää juonen arvattavuudesta aiheutunutta pettymystäni.

Arvio: **

Yksi vastaus artikkeliiin “E. Lockhart: We Were Liars (2014)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s