Kirja-arvostelut · Kirjalliset

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (2016)

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin; Otava, 1. p. (2016), kovakantinen, 112 s.

“Mä en ole sun tyttösi, ja jos mä en voi olla sun poikasi, mä en voi olla sun lapsesi enää.”

Kesän jälkeen kaikki on toisin on pienoisromaani, joka kertoo 17-vuotiaan transsukupuolisen Peetun pitkästä odotuksesta. Diagnoosia ei saa alaikäisenä, joten Peetulla on edessään sietämätön kesä ennen 18:tta syntymäpäiväänsä ja sen jälkeistä leikkausta. Peetun isä lahjoittaa tälle odotusajaksi kymmenen lentokertaa pienlentokoneessa hänen kyydissään. Teos on jaettu lentosarjan mukaan kymmeneen lukuun niin, että jokaisessa luvussa käsitellään yhtä lentokertaa sekä sitä edeltäviä ja sen jälkeisiä tapahtumia.

Tarinassa ei ole varsinaisesti kovin kummallista juonta. Kerronta on pikemminkin vain sarja tuokiokuvia, jotka keskittyvät kuvaamaan Peetun suhdetta perheenjäseniinsä ja tyttöystäväänsä Aamuun juuri kirjan tapahtumahetkellä, kesänä ennen kuin Peetu täyttää 18. Kaikki hahmot vaikuttavat realistisilta siitä huolimatta, että pienoisromaanin ilmeisten rajoitteiden takia he eivät tietenkään voi olla kovin syvällisesti tai moniulotteisesti kirjoitettuja. Hahmojen väliset ristiriidatkin tuntuvat harmaasävyissään aidoilta: vaikka läheinen aiheuttaisi murhetta, voi silti olla vaikea lakata rakastamasta tätä.

En ole kuullut, että suomeksi olisi julkaistu muita kaunokirjallisia teoksia, joissa on transsukupuolinen päähenkilö. Kesän jälkeen kaikki on toisin on siis jo aiheensa puolesta tärkeä teos ja on kaiken lisäksi hyvin ja kauniisti kirjoitettu. Cis-sukupuolisena en tietenkään pysty aukottomasti arvioimaan, miten hyvin kirja käsittelee transsukupuolisuutta, mutta tarinasta välittyy selkeästi ainakin se tuska, jota Suomen transihmisiä koskevat ala-arvoiset lait aiheuttavat. Peetun tarinaa voi mielestäni silti lukea myös yleisemmin kertomuksena itsensä ja oman paikkansa etsimisestä nuoruusiässä, ja erityisesti henkilöhahmojen väliset suhteet ja ristiriidat tuntuvat varmasti samaistuttavilta sekä hyvässä että pahassa myös cis-henkilöistä, koska, kuten todettua, ne on kirjoitettu niin realistisesti.

Ennen kaikkea Kesän jälkeen kaikki on toisin on hyvin kirjoitettua realistista nuortenfiktiota, josta nauttivat varmasti sekä nuoret että aikuiset. Suosittelen kirjaa kuitenkin erityisesti sellaisille ihmisille, jotka eivät tiedä tarinan aiheesta kovin paljon. Teos on myös nopealukuinen, joten se sopii kiireisille ja lukemaan tottumattomillekin.

Arvio: ****

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (2016)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s