Kirjalliset · Lukusuunnitelmat

Syksyn luku-ja blogisuunnitelmia

Vuorossa on toinen osa sarjasta ”keskipitkän aikavälin harhakuvitelmia”, jossa listaan kirjoja, joita haluaisin lukea seuraavien kuukausien aikana, mutta jotka jäävät silti pölyttymään hyllyyni. Listasin kesäksi kymmenen kirjaa, jotka aioin lukea ja listan pikaisen vilkaisun jälkeen arvioin, että onnistuin lukemaan niistä ehkä puolet. Tiedän kyllä, että minulla on oikeus muuttaa mieltäni ja lukea, mitä haluan, mutta tuntuisi hyvältä pysyä joskus suunnitelmassa. Seuraavat suunnitelmat koskevat aikaa ennen joululomaa, koska ajattelin tehdä joulunajan lukusuunnitelmistani oman postauksen lähempänä joulua.

Lähdetään nyt ensin lukupiireistä: minulla on oma lukupiiri kahden ystäväni kanssa, ja lisäksi käyn epäsäännöllisesti yliopiston scifi-klubin lukupiirissä, joka kokoontuu joka toinen viikko eli minulle aivan liian usein. Siellä ei toki lueta joka kerralle romaania, joten päätähuimaavaa tahtia ei oikeastaan tarvitsisi lukea. Isompi ongelma tuntuu olevan joka toisen torstain järjestäminen vapaaksi.

Tällä viikolla scifi-klubin lukupiirissä käsitellään Ursula K. Le Guinin teosta Pimeyden vasen käsi (The Left Hand of Darkness, 1969), joka kertoo toisella planeetalla elävästä yhteiskunnasta, jonka sukupuolijärjestelmä on erilainen kuin meidän johtuen planeetan ihmisten toisenlaisesta anatomiasta. Olen lukenut kirjaa nyt jonkin verran ja odotan innolla torstaita päästäkseni käymään mielenkiintoista keskustelua, mutta en voi sanoa, että nauttisin kirjasta muuten. Kahden viikon päästä lukupiirissä käsitellään Hannu Rajaniemen novellia Elegia nuorelle hirvelle (Elegy for a Young Elk, 2010), mitä myös odotan, koska en ole ikinä lukenut Rajaniemeä, vaikka hän on yksi nyky-scifin kärkinimiä. En kyllä yleensäkään lue aikuisten scifiä tai edes fantasiaa, mutta novellista voisi olla helppo aloittaa.


Toisessa lukupiirissä olemme valinneet seuraavaksi kirjaksi J.R.R. Tolkienin Hobitin. Häpeäkseni täytyy tunnustaa, että en ole ikinä lukenut kyseistä teosta loppuun asti. Yritin lukea sitä noin 10-vuotiaana mutta pidin kirjaa silloin niin tylsänä, että jätin sen kesken. Toivottavasti tällä kertaa menee paremmin! Toivon myös, että ehdimme lukea vielä toisen kirjan tänä syksynä, vaikka käsittelemme tätäkin vasta marraskuun alussa.

Elo-syyskuussa ilmestyi monia mielenkiintoisia uutuuskirjoja, joista pari ehdin lukea jo syyskuussa ja joista loput yritän mahduttaa loppusyksyyn. Eniten odottamani kirjat olivat Sarah J. Maasin Empire of Storms ja Maria Turtschaninoffin Naondel, jotka ovat kummatkin nuorten fantasiaa. Empire of Storms osoittautui pettymykseksi, Naondel taas ei, ja kummastakin aion kirjoittaa blogiin lähiaikoina. Muita lukemista odottavia, omaksi ostamiani uutuuskirjoja ovat Riikka Pulkkisen Paras mahdollinen maailma, Minna Rytisalon Lempi ja Muriel Barberyn viimeisimmän teoksen suomennos Haltiaelämää (La vie des elfes, 2015).

Tämän vuoden uutuuskirjoja odottaa myös kirjaston lainapinossa. Juuli Niemen Et kävele yksin (2016) kiinnostaa, koska se on saanut hyviä arvosteluita ja koska yritän lukea aiempaa enemmän suomalaista nuortenkirjallisuutta. Muita suomenkielisiä kirjastonkirjoja, jotka aion lukea pian, ovat Inkeri Markkulan Kaksi ihmistä minuutissa (2016) ja Iida Rauman Seksistä ja matematiikasta (2015).


Edellämainittujen lisäksi haluaisin edelleen lukea jo kesän lukulistallani olleita kirjoja, kuten Leigh Bardugon kehutun nuorten fantasiaromaani Six of Crowsin (2015) sekä joitakin muita englanninkielisiä nuortenkirjoja. Aion ehdottomasti myös lukea loppuun Siri Pettersenin Korpinkehät-trilogian kolmannen osan ruotsinnoksen Kraftenin (Evna, 2015) ja Ron Chernow’n Alexander Hamilton -elämäkerran, jotka jäivät kesken kesällä.

Blogia varten minulla ei ole kovin ihmeellisiä suunnitelmia. Yritän olla vaatimatta teksteiltäni täydellisyyttä, jotta saisin kirjoitettua useammin. Huomaan jatkuvasti laativani Goodreadsiin ”miniarvosteluita”, jotka lopulta paisuvat sellaisiin mittoihin, että olisin ihan hyvin voinut julkaista ne blogissakin. Kuka edes jaksaa lukea pitkiä blogitekstejä?

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s