Kirja-arvostelut · Kirjalliset

Nicola Yoon: Everything, Everything (2015)

Nicola Yoon: Everything, Everything; Corgi Children’s, 3. p. (2015), pehmeäkantinen, 310 s.

At first I just wanted to look out the window. But then I wanted to go outside. And then I wanted to play with the neighborhood kids, to play with all kids everywhere, to be normal for just an afternoon, a day, a lifetime. 

[…] One thing I’m certain of: Wanting just leads to more wanting. There’s no end to desire.

Nicola Yoonin esikoisteos Everything, Everything kertoo tarinan 17-vuotiaasta Madelinesta, joka kärsii vakavasta immuunikadosta eikä ole sen vuoksi poistunut kotoaan vauvaiän jälkeen. Hän asuu kaksin lääkäriäitinsä kanssa, ja äidin poissa ollessa hänestä pitää huolta kokoaikainen sairaanhoitaja Carla. Madelinen tasainen, rutiinien täyttämä elämä muuttuu eräänä päivänä, kun naapuritaloon muuttaa uusi perhe, ja Madeline iskee silmänsä perheen teini-ikäiseen poikaan Ollyyn. Voisiko hän ehkä tehdä asialle jotain, vaikka ei pystykään lähtemään ulos talostaan?

Erityisesti viime vuoden puolella tästä kirjasta kuhistiin paljon netin kirjapiireissä ja se sai hyviä arvosteluja. Tällä hetkellä Everything, Everythingistä on käsittääkseni tekeillä elokuvakin. Muistan kuitenkin viime syksynä päättäneeni jättää kirjan lukematta, koska suuresti arvostamani bloggari Emily May antoi sille huonon arvion. Sitä en kuitenkaan muista enää, mikä sai minut kaikesta huolimatta lopulta varaamaan Everything, Everythingin kirjastosta, koska jouduin odottamaan sitä aika monta kuukautta. Luin kirjan kevyenä välipalalukemisena melko pian lainaamisen jälkeen, koska kaipasin raskaan Naondelin perään jotain helppoa luettavaa.

Everything, Everything on mielestäni melko mitäänsanomaton kirja, mitä kuvaa hyvin se, että jouduin tätä arvostelua varten tarkistamaan sekä päähenkilön että hänen romanttisen kiinnostuksenkohteensa nimet netistä, koska olin ehtinyt unohtaa ne lukemisen jälkeen kahdessa päivässä. Kirja on nopealukuinen ja kieli sujuvaa, mutta en vain saanut minkäänlaista tunnetason yhteyttä henkilöhahmoihin. Lisäksi olin spoilaantunut loppuratkaisusta jo silloin, kun päätin, että en lukisi kirjaa, joten pystyin jännittämään ainoastaan sitä, miten loppuratkaisuun päästään. En ollut loppujen lopuksi kovin vakuuttunut; tuntui siltä, että Nicola Yoon olisi pystynyt parempaan mutta ei ollut tarpeeksi kunnianhimoinen suunnitellessaan kirjaa vaan meni siitä, missä aita on matalin.

Vaikka Everything, Everything ei kokonaisuutena ollut mieleeni, pidin kuitenkin Yoonin kirjoitustyylistä ja haluaisin lukea hänen muita teoksiaan. Olenkin jo ennakkotilannut Yoonin toisen romaanin The Sun Is Also a Starin, joka ilmestyy marraskuun alussa. Toivotaan siltä parasta!

Arvio: **

Mainokset

3 vastausta artikkeliin “Nicola Yoon: Everything, Everything (2015)

  1. Minäkin olen kuullut tästä paljon hyvää ja olin ajatellut lukevani sen (sitten joskus kun sattuu sopiva hetki :D), mutta arviosi perusteella se ei tule kiirehtimään lukulistan kärkeen. Kiinnostava idea siinä kyllä on!

    Tykkää

    1. Apua, joku lukee blogiani! 😀 Pystyn tavallaan ymmärtämään, miksi niin monet ovat pitäneet tästä kirjasta. Sitä on helppo lukea, mutta samaan aikaan se ei oikeastaan haasta lukijaa, joten contemporary YA -kirjoja paljon lukeva ei mielestäni saa tästä kirjasta irti mitään uutta.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s