Kirjalliset

Joulukuun blogihaaste, päivä 9: Nostalginen lastenkirja


Monet kaikkien aikojen suosikkikirjoistani ovat lastenkirjoja, ja tiedän, etten ole tämän kokemuksen kanssa yksin. Luin ikävuosien 5 ja 15 välillä koko ajan, mutta lukuintoni oli lopahtanut kokonaan siihen mennessä, kun aloitin lukion. Lukiossa en saanut luettua loppuun varmaan yhtään kirjaa äidinkielen tunneille, mikä ei ainakaan auttanut asiaa. Olen puhunut tästä aiheesta usein kavereideni kanssa ja moni heistäkin on sanonut lukeneensa lukiossa paljon vähemmän kuin sitä edeltävinä vuosina.

Minun lukemattomuuteni ei ainakaan johtunut ajanpuutteesta, koska minulla oli lukion ekalla hyvin aikaa käydä iltaisin kuoroharjoituksissa, musiikin teorian tunneilla, ranskankielisessä teatterikerhossa (älkää kysykö) ja orkesterissa sen lisäksi, että suoriuduin koulunkäynnistä hyvin arvosanoin. Lukion toisella taas kävin kaikki viikonloput töissä ja muun vapaa-aikani joko hengasin kavereideni kanssa Asematunnelissa tai neuloin hullun lailla. Neuloosini vakavuutta kuvaa ehkä parhaiten se, että yritin kerran neuloa elokuvateatterissa elokuvan aikana enkä koulussa lopettanut neulomista edes ylioppilaskirjoitusten harjoituskuunteluiden ajaksi.

Onnistuin siis olemaan lukematta koko parhaan nuortenkirjaiän, jonka aikana aiemmin lukemiini lastenkirjoihin liittyvät muistot ehtivät kultaantua. Nyt en oikeastaan enää tiedä, ovatko muistojeni suosikit todella hyviä kirjoja vai pidänkö niitä arvossa vain niihin liittyvien hämärien, positiivisten muistikuvien takia. Menevätkö lapsuuteni muistot pilalle, jos luen jonkin vanhan suosikkini uudestaan nyt aikuisena (tai ”aikuisena”, kuten tapaan ajatella)?

Lopuksi on varmaan paikallaan luetella muutamia paljon puhutuista lapsuuden suosikeistani. Kuten todettua, luin kymmenen vuoden ajan jatkuvasti, joten luin toki paljon enemmän kirjoja kuin nämä, mutta listan kirjoja luin uudelleen ja uudelleen.

  • Astrid Lindgren: Saariston lapset
  • Mauri Kunnas: Koiramäki-kirjat, Kuningas Artturin ritarit
  • Diana Wynne Jones: Liikkuva linna
  • Robert C. O’Brien: Hiirirouva ja ruusupensaan viisaat
  • Mary Hoffman: Stravaganza-sarja
  • Aku Ankka -sarjakuvat

Seuraavana haastekohtana on ”lukuhetki”, ja olen jo ladannut siihen liittyvän kuvan Instagramiin. Saan toivottavasti pian haasteen aikataulun kiinni blogin puolellakin.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s