Kirjalliset · Lukusuunnitelmat

Kevään luku- ja blogisuunnitelmia

Leivoin vegaanisen maapähkinävoijuustokakun ja kamppailen edelleen viime viikolla aloittamani Vernen kanssa. Kakun ohje Kamomilla konditoria -blogista.

Tiedän, että talvea on vielä paljon edessä, mutta puhun tässä yhteydessä silti keväästä, koska olen opiskelija ja ajanlaskuni perustuu lukukausiin. Kevätlukukausi yliopistolla hirvittää minua jo etukäteen, vaikka joululomaa on tätä kirjoittaessani vielä viikko jäljellä. Luvassa on työläitä metodikursseja, aineopintokursseja, sivuainekursseja sekä proseminaari, jonka aikana minun pitäisi kirjoittaa tieteellinen essee, josta olisi tarkoitus leipoa ensi syksynä vielä kanditutkielma. Lisäksi ainejärjestö tulisi pitää pystyssä, ehtiä laulaa kuorossa ja ilmeisesti myös nähdä kavereita, joita tälle introvertille on yhtäkkiä siunaantunut ihan liikaa. (Vitsi, vitsi, älkää menkö minnekään. Ootte kaikki kivoja.) Olen siis hieman huolissani siitä, ehdinkö lainkaan lukea huvin vuoksi tänä keväänä, mutta taivaanrannan maalailun puutteesta lukemiseni ei ainakaan jää kiinni.

Vapaa-ajan pääasiallisena kirjoihin liittyvänä tavoitteenani on lukea kaikki tähän mennessä kirjastosta varaamani kevään uutuuskirjat ja kirjoittaa niistä arvostelut tänne blogiin. Pelkästään näitä kirjoja on melko monta, joten saa nähdä, miten käy. Ennakkotunnelmiani kevään uutuuksista voi lukea edellisestä blogikirjoituksestani.

Lisäksi osallistun Sivutiellä-blogin järjestämään feministiseen lukuhaasteeseen, joka loppuu Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 18. maaliskuuta. En vielä tiedä, mitä kirjoja luen haasteeseen, mutta luultavasti käy niin, että käytän sellaisia kirjoja, jotka muutenkin lukisin ja lisään arvosteluihin ylimääräistä feminististä analyysia. Feministinen kriitikko takaraivossani käy kyllä muutenkin koko ajan, mutta voi olla välillä paikallaan antaa sille vähän erityishuomiota.

Mainitsin viime viikolla kirjoittaessani koko vuoden lukutavoitteistani, että yritän lukea tänä vuonna Ylen Kirjojen Suomen 101 kirjan listalta yhden kirjan jokaiselta itsenäisyyden vuosikymmeneltä. Ajattelin päräyttää Suomen juhlavuosilukemiseni käyntiin F.E. Sillanpään Hurskaalla kurjuudella vuodelta 1919, koska sen kanssa minulla on kana kynittävänä yläkouluajoilta. 20- ja 30-lukujen kirjojen joukossa on niin monta kiinnostavaa tapausta, että joudun perehtymään niihin vähän lähemmin pystyäkseni valitsemaan kummaltakin vuosikymmeneltä vain yhden kirjan.

Eikä tässä vielä kaikki: haluaisin myös osallistua lukupiireihin ainakin aika ajoin aivan kuin jo kaikki edellämainittu ei olisi tarpeeksi stressaavaa. Minulla on ensinnäkin oma lukupiiri kahden kirjoja rakastavan ystäväni kanssa. Kokoonnumme harvoin, mutta juuri näiden kahden ystävän kanssa kirjoista on kivointa jutella, joten välillä toivoisin, että pystyisimme kaikki ottamaan itseämme niskasta kiinni vähän useammin. Lisäksi käyn epäsäännöllisesti yliopiston scifi-kerhon lukupiirissä ja olen esittänyt ajatuksen lukupiiritoiminnan järjestämisestä myös yliopiston ruotsinkielisten opiskelijoiden feministiryhmässä, johon kuulun. Lukupiirien hyvänä puolena on se, että niihin tulee luettua sellaista kirjallisuutta, jota ei muuten lukisi, mutta toisaalta huonona puolena on se, että kaikki lukupiirikirjat eivät aina ole mielekkäitä juuri minusta.

Minun olisi varmaan pitänyt mainita nimeltä enemmänkin kirjoja mutta selattuani läpi aiempia lukusuunnitelmiani totesin, että suunnitelmani muuttuvat matkan varrella aina niin paljon, ettei kirjalistojen tekemisessä ole mitään järkeä. Ajattelin siis tällä kertaa olla realisti, joten yritän pitää lukusuunnitelmani ja lisäksi myös blogisuunnitelmani realistisina. Taisin asettaa tavoitteekseni julkaista tänä vuonna vähintään kolme tekstiä kuukaudessa, mutta yritän siitä huolimatta tähdätä hieman yläkanttiin eli tekstiin viikossa. Joululoman loputtua en enää ehdi kirjoittaa niin usein kuin nyt tammikuun alussa, joten viime viikkojen kaltaista tekstitykitystä ei ole enää kauan luvassa. Tämän viikon jälkeen tähtään siihen, että blogissani olisi uusi kirjoitus joka sunnuntai.

Seuraava kausittainen lukusuunnitelmateksti on luvassa todennäköisesti toukokuun tienoilla, jolloin esittelen kesän lukusuunnitelmiani. Mitä kirjoja te aiotte lukea tänä keväänä?

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Kevään luku- ja blogisuunnitelmia

 1. Mukavia lukusuunnitelmia ja hurjan maukkaan näköinen kakku, vau! Minäkin mietin lukevani kymmenisen kirjaa Ylen 101 kirjan listalta, mutta ne taitavat keskittyä varsin myöhäisiin vuosikymmeniin. Muuten haluaisin lukea enemmän runoja ja tietokirjallisuutta.

  Tykkää

  1. Kakku onnistui kyllä yllättävän hyvin. Ajattelin vetäistä viimeisen palan huiviini ihan kohta. 😀

   Pohdin kyllä muitakin tapoja 101 kirjan listan hyödyntämiseksi, mutta kirja per vuosikymmen tuntui juuri sopivan haastavalta. Jos valitsisin mitkä tahansa kymmenen kirjaa, päätyisin luultavasti myös lukemaan uudempaa kirjallisuutta.

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s