Kirja-arvostelut · Kirjalliset

Sarah Crossan: One (2015)

Sarah Crossan: One; Bloomsbury, 3.p. (2016), pehmeäkantinen, 430 s. Julkaistu ensi kerran v. 2015.

”We have cousins
who tolerate us
and a sister we hang out with sometimes.

But friends?

Where would we have found those?”

Sarah Crossanin romaani One kertoo 16-vuotiaista Gracesta ja Tippysta, siamilaisista kaksosista, jotka ovat tarinan alussa siirtymässä kotiopetuksesta käymään paikallista koulua muiden ikäistensä nuorten kanssa. Kirja käsittelee Gracen ja Tippyn suhdetta perheenjäseniinsä ja uuteen kouluyhteisöönsä sekä erityisesti sisaruutta heidän välillään.

Gracen ja Tippyn perheeseen kuuluvat 14-vuotias pikkusisko Dragon, joka rakastaa tanssimista, äiti ja isä sekä isoäiti. Perheen talous on kovilla, koska kaksosten lääkärilaskuihin menee paljon rahaa ja perheen isä on juuri joutunut työttömäksi. Isän työttömyyden lisäksi perheen välejä rassaa se, että Dragon kokee itsensä ulkopuoliseksi, koska pääosa vanhempien huomiosta kiinnittyy aina Graceen ja Tippyyn.

Uudessa koulussakaan kaikki ei suju toivotulla tavalla. Kaksoset ystävystyvät kyllä vastoinkäymisten jälkeen luokkatovereidensa Yasmeenin ja Jonin kanssa, mutta suurin osa muista oppilaista kohtelee heitä silti kummajaisina. Koulunkäynti kodin ulkopuolella kärjistää myös kaksosten itsensä välisiä eroja ja ristiriitoja. Kirja on loppujen lopuksi melko synkkä, vaikka tarina kuvaakin minäkertoja Gracen tuntemuksia laidasta laitaan. Jostain syystä olen kirjoja lukiessani yleensä kivikasvo, jota on vaikea saada itkemään tai nauramaan, mutta nyt on pakko myöntää, että taisin sortua kumpaankin Onea lukiessani.

One on romaani, mutta tarina kerrotaan vapaamittaisina runoina. En ollut aiemmin lukenut mitään vastaavaa, mutta totuin kerrontaan yllättävän nopeasti ja jopa unohdin ajoittain, että olin lukemassa lyriikkaa enkä proosaa. Suosittelenkin teosta erityisesti kaltaisilleni lyriikanpelkoisille, joita kuitenkin salaa kiinnostaisi aina välillä lukea vähän runoja.

Pidin kirjasta paljon; hahmot ovat kiinnostavia ja moniulotteisia, kerronta sujuvaa ja kaunista ja tarina mielenkiintoinen. Ainoa risu, jonka haluan antaa kirjalle, liittyy tarinan lievään rönsyilyyn. Kirjassa on mielestäni liian monta keskeistä hahmoa, ja olisi ollut hyvä, jos tarina olisi keskittynyt Gracen ja Tippyn suhteeseen vain tiettyjen ihmisten eikä suunnilleen koko maailman kanssa. Voi olla, että tarina olisi päässyt paremmin oikeuksiinsa proosamuodossa, koska Crossan olisi ehtinyt syventyä hahmoihin eri tavalla. En kuitenkaan ole missään nimessä sitä mieltä, että hänen valintansa kirjoittaa teos vapaamittaisena lyriikkana on epäonnistunut.

Arvioni: ****

 

Mainokset

4 vastausta artikkeliin “Sarah Crossan: One (2015)

    1. Mutku pelkään, etten tajua runoista mitään, jos alan lukea niitä! Ja voin lainata sulle tän Onen, jos sua kiinnostaa sen lukeminen. 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s