Kirja-arvostelut · Kirjalliset

R.J. Palacio: Wonder (2012)

R.J. Palacio: Wonder; Random House, 3.p. (2012), kovakantinen, 310 s.

R.J. Palacion varhaisnuorten romaani Wonder kertoo 10-vuotiaasta Augustista, joka on tarinan alkaessa menossa ensimmäistä kertaa elämässään tavalliseen kouluun oltuaan vuosia kotiopetuksessa. Augustin kasvot ovat geenivirheen takia epämuodostuneet, ja erilaiset leikkaukset sekä vanhempien pelko Auggien pärjäämisestä ovat pitäneet hänet tähän asti kotona. Tarina muistuttaa lähtökohdiltaan huomattavasti aiemmin tänä vuonna lukemaani Sarah Crossanin Onea, jossa 16-vuotiaat siamilaiset kaksoset Tippy ja Grace ovat siirtymässä kotiopetuksesta tavalliseen kouluun. Teoksilla on kuitenkin eri kohdeyleisö ja ne lähtevät aivan eri suuntiin, joten niitä ei loppujen lopuksi ole kovin mielekästä verrata.

Palacio kuvaa koulumaailmaa iloineen ja suruineen puistattavan elävästi, mikä tekee kirjasta vaikuttavan. Auggie kohtaa koulussa esimurkkujen raadollisen ilkeyden, joka on tuttua varmasti jokaiselle kirjan lukijalle iästä riippumatta. En väitä tietäväni mitään erityistä kehityspsykologiasta, mutta minua jäi häiritsemään kirjassa erityisesti se, että mielestäni Palacion kymmenvuotiaat käyttäytyvät kuin 13-vuotiaat. Voi olla, että maailma on runsaassa kymmenessä vuodessa muuttunut, mutta ainakaan silloin kun minä olin kymmenen, lapset eivät olleet niin laskennallisen ilkeitä eikä ihmissuhdedraama ollut niin laajamittaista kuin Wonderissa.

Tarinan aikana ääneen pääsevät Auggien lisäksi muun muassa hänen siskonsa, siskon poikaystävä ja jotkut Auggien koulukavereista. Pidän tarinoista, joiden näkökulma vaihtelee, koska se antaa yleensä syvyyttä tarinalle, mikä on totta Wonderinkin kohdalla. Teoksen tekee mielestäni huomattavan mielenkiintoiseksi se, että lukija pääsee osalliseksi myös Auggien läheisten suhtautumisesta tämän erityisyyteen. Kirjan näkökulmat ja hahmot ovat hyvin kirjoitettuja; useimmat henkilöhahmot eivät ole mustavalkoisen hyviä tai pahoja vaan heistä näytetään useita puolia, mikä tekee heistä inhimillisiä. Olen kuitenkin samaan aikaan sitä mieltä, että Wonder olisi toiminut paremmin vähän tiiviimpänä kokonaisuutena ja että osa näkökulmista toi tarinaan turhaan lisää pituutta. Näkökulmien moninaisuus tuntuu minusta vähän turhan kunnianhimoiselta suhteessa kirjan nuoreen kohdeyleisöön.

Luin Wonderin ystävänpäivän lukumaratonin aikana, mikä oli varmaankin jonkinasteinen virhe, koska olisin oikeastaan halunnut silloin lukea jotain kevyttä. Wonder on kuitenkin melko raskasta luettavaa siitäkin huolimatta, että se on ensisijaisesti suunnattu varhaisnuorille. Olin lukemisen jälkeen suoraan sanottuna aika uupunut, koska luin kirjan lähes yhteen menoon ja sen sisältö on tuhtia. Suosittelen Wonderia silti mielelläni sekä nuorille että aikuisille, koska kirjan käsittelemät aiheet, kuten erilaisuus ja ystävyys, eivät ole millään tavalla ikäsidonnaisia ja koska Palacio käsittelee niitä mielestäni ansiokkaasti.

Arvioni: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Mainokset

5 vastausta artikkeliin “R.J. Palacio: Wonder (2012)

 1. Ihana, kun sä luet kaikki ne kirjat, joita mä oon silmäillyt jo kauan, mutta joihin en ikinä pääse käsiksi 😀 Tääkin kiinnostaa paljon, mutta se ei ole ikinä päässyt prioriteettilistan kärkisijoille. Ehkä joku päivä.

  Tykkää

  1. Mä just ajattelin sua ja sitten huomasin kommenttisi. 😀 Ehkä me voitaisiin lukea yhdessä jotain kivaa, kuten vaikka ”Six of Crows”. Miten olisi?

   Tykkää

 2. Minäkin mietin paljon tuota ikäkysymystä! Lapsihenkilöt vaikuttivat toimivan ja ajattelevan ainakin paikoittain ikäänsä ”vanhemmalla” tavalla. Tosin en voi sanoa ajattelevani 10-vuotiaan tasolla ja siten varsinaisesti tietäväni, mitä heidän päässään liikkuu 😀

  Tykkää

  1. Ei ole varmaan ihan tavatonta, että lastenkirjallisuuden henkilöt käyttäytyvät ikäistään vanhemmalla tavalla, mutta koska lastenkirjoja ei tule enää luettua kovin paljon, se pistää silmään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s