Tägit

Kirjaihmisten kauhukuvia -tägi

Tämä päivä ehdottomasti vaati minua kirjoittamaan jotain kevyttä ja hauskaa, joten päätin tehdä pitkästä aikaa tägipostauksen. Löysin Kirjavarkaan tunnustuksia -blogista mielenkiintoisen Kirjaihmisten kauhukuvia -tägin, joka on peräisin Lindsay Hearts Books -Youtube-kanavalta ja jonka kysymykset Kirjavaras on kääntänyt suomeksi. Kiitoksia kovasti hänelle!

1. Sinun täytyy hankkiutua eroon kaikista kirjoistasi ja saat pitää ainoastaan yhden kirjan seuraavista neljästä genrestä: nykykirjallisuus, fantasia, tietokirjallisuus ja yksi vapaavalintainen. Mitkä valitset?

Apua, tässähän mennään heti asiaan! 😀 Nykykirjallisuudesta säästäisin Jandy Nelsonin I’ll Give You the Sunin, fantasiasta J.K. Rowlingin Harry Potter ja viisasten kiven kuvitetun laitoksen ja tietokirjallisuudesta jonkin rakkaista karttakirjoistani. Kirjavarkaan vastausten lukemisen jälkeen en pysty valitsemaan neljänneksi genreksi mitään muuta kuin klassikot, joiden joukosta valitsisin Jane Austenin Emman.

2. Olet kirjakaupassa ja kuulet teinin valittavan, ettei hän halua lukea, mutta hänen äitinsä inttää, että heidän pitää ostaa jotain. Menet heidän luokseen ja suosittelet kirjaa, jonka ajattelet sopivan sellaiselle, joka ei juuri perusta lukemisesta. Mitä kirjaa suosittelet?

Tähän ei kyllä ole mitään yhtä patenttiratkaisua, koska sama kirja ei uppoa kaikkiin. Suosittelisin lukuinnottomalle jotain hyvää sarjakuvaa, esimerkiksi äskettäin Sarjakuva-Finlandian voittanutta Janne Kukkosen Voroa.

3. Et tunne oloasi hyväksi ja tarvitset piristävän kirjan, joka saa sinut hyvälle tuulelle. Minkä kirjan luet?

Minulla ei ole sellaista kirjaa, jota lukisin aina, kun tarvitsen piristystä, vaikka monella muulla vaikuttaakin olevan jokin tuttu ja taattu vakiovalinta tilanteeseen. Piristyäkseni luen yleensä jotain mahdollisimman helppoa ja kevyttä, kuten realistista nuortenkirjallisuutta tai sarjakuvia. Viimeksi tällaisessa tilanteessa luin Nina LaCourin We Are Okayn, josta aion myös kirjoittaa blogitekstin piakkoin. (Todettakoon kuitenkin, että vaikka kirja oli nopealukuinen, se ei itse asiassa loppujen lopuksi ollut kovin kevyt tai helppo.)

4. Menet ajassa taaksepäin teinivuosiisi. Mitä kirjaa lukemasta oletettavasti löytäisit itsesi?

Uskallan väittää, että lukisin todennäköisesti jotain Kaari Utrion historiallista rakkausromaania. Suosikkini oli ja on edelleen Rakas Henrietta.

5. Ystäväsi yllättää sinut matkalla ja sinulla on tunti aikaa pakata. Minkä kirjan otat mukaan lukeaksesi sitä matkalla?

Ottaisin ehdottomasti mukaan tablettini, jotta voisin valita lukemista lukuisten e-kirjojeni joukosta. Jos minun ehdottomasti pitäisi valita paperikirja, ottaisin mukaan sellaisen kirjan, joka minun pitäisi seuraavaksi lukea lukupiiriin.

6. Talosi on ryöstetty. Älä huoli, kaikki ihmiset ovat turvassa, mutta kirjahyllystäsi ei voi sanoa samaa. Minkä kirjan toivot olevan tallella?

Toivoisin, että tallella olisi ainakin mummulta saamani vanha 1940-luvun painos Margaret Mitchellin Tuulen viemäästä.

7. Ystäväsi lainaa kirjan ja palauttaa sen huonossa kunnossa. Miten reagoit? A) Teeskentelet, ettet huomannut B) Pyydät häntä ostamaan uuden C) Teet salaa samoin jollekin hänen tavaralleen

Lähimpänä todennäköisintä reaktiotani on B), tosin ensin vetäisin varmaan jonkinlaisen lapsellisen itkupotkuraivokohtauksen.

En taida kehdata tägätä ketään tähän, mutta jos olet jostain syystä päätynyt blogiini ja luet tätä, olisin iloinen, jos innostuisit myös vastaamaan Kirjaihmisten kauhukuvia -tägin kysymyksiin.

8 vastausta artikkeliin “Kirjaihmisten kauhukuvia -tägi

  1. Ihan hauskoja kysymyksiä. Jäin vain ihmettelemään sitä, kuinka osa kysymyksistä ei liity lainkaan kauhukuviin – ainakaan omasta mielestäni. Esimerkkinä kirjan suosittelu tai hyvän kirjan valinta oloa parantamaan.

    Ovela valinta tuo lukulaite, sillä saa jo kokonaisen kirjaston mukaansa reissuun. Ja Tuulen viemää -romaanin 40-luvun painos kuulostaa hienolta! 40-luvun painokset ovat usein kauniita.

    Tykkää

    1. Tägin alkuperäinen nimi on itse asiassa ”Bookish Scenarios”, joten suomenkielinen nimi ei ole suora käännös. Olen samaa mieltä siitä, että kirjan suosittelu ja piristävän kirjan valinta eivät sinänsä ole kauhukuvia, mutta ehkä voi ajatella, että kauhukuvia ovat niiden sijaan se, että joku ei halua lukea ja se, että ylipäätään tarvitsee piristystä. 😉

      Tykkää

  2. Minunkin lempparini Utriolta on ehdottomasti Rakas Henrietta! Muuten kirjailijan tuotanto on ollut aika vaihtelevaa, vaikka en voi sanoa ihan hirveästi häneltä lukeneeni. Pitäisikin nyt Suomi100 vuonna lukea häneltä pitkästä aikaa joku kirja.

    Tykkää

  3. Hei tosi kiva, että tartuit tähän! Hyviä vastauksia kiperiin tilanteisiin 🙂 Tuo 40-luvun painos Tuulen viemäästä on varmasti hieno!

    Tykkää

    1. On hauska kuulla, miten erilaisia kirjoja ihmiset ovat lukeneet teini-iässä! 🙂

      Minua ei niinkään häiritse kirjojen kuluminen vaan ennemmin ihmisten välinpitämättömyys. Vahinkoja toki sattuu aina mutta mitä tahansa ei tarvitse sietää.

      Tykkää

Jätä kommentti